Gå videre til hovedindholdet

En gammel, humanistisk idé

Jeg holder ikke Weekendavisen, men på Infomedia faldt jeg over denne kommentar fra Klaus Wivel den 28/12-2007.

Wivel roser faglitteraturen for at være nyskabende og for at give sultne boglæsere det, de gerne vil have. Han støtter sig til Todorovs noget aparte og tvivlsomme anfald imod litteraturen og ser en tendens, der spejles i læsernes valg de seneste år i forhold til Weekendavisens litteraturpris. Faglitteraturen har været ringeagtet, mener han, i forhold til fx romanen, men nu sker der noget nyt. Lad mig citere lidt:

"Med Peter Øvig Knudsens Blekingegadebanden, Morten Sabroes Du som er i himlen og Kim Leines Kalak er det tvivlsomt, om den tendens bliver brudt i år.

Jo, både Knud Romer Jørgensen og Kim Leine kalder deres bøger romaner, men når de har omtalt dem i interviews, har de ikke ladet nogen i tvivl om, at det er deres eget livs historie, de har trukket på.

DET er en gammel, humanistisk ide, at det er inden for digterkunsten, at man skal søge sandheden. Kun fantasien kan udvirke virkeligheden. Faglitteratur derimod har man set på med veloplagt ringeagt. (...)

Men måske skulle man på en gang tage et forsigtigt opgør med den friedellske foragt for faglitteraturen og vise Todorov henimod det sted, hvor litteraturen lever og har det godt. Det kan være, at den gode faglitteratur mætter den sult, der er hos læserne efter bøger, som vil fortælle os noget, der går ud over den postmoderne romans ekstremistiske og øjenlågstyngende fokusering på formen. Og at den gør det med luksuriøs stilbevidsthed, folkelig generøsitet og alsidig originalitet som hos for eksempel Jørgen Leth og Hans Edvard Nørregaard-Nielsen."

Der er fantastisk mange ting, som man kunne have lyst til at kommentere her. Passer det virkelig, at faglitteraturen har været udsat for en ringeagt? Det har jeg meget, MEGET svært ved at se, og med hensyn til Todorov, så kritiserer han netop den nuværende litteratur for, ja faktisk, at være for faglitterær, præget af åndsformøket dekonstruktion bl.a.

Og hvad mener han mere præcist, når han siger faglitteratur? Er det til eksempel også kogebøger? Eller mener han med faglitteratur kun bøger, der mere snævert beskriver eller behandler et udsnit af mere eller mindre historiske detaljer, ting der er sket i virkeligheden? Mon ikke at han gør det? Men det udelukker i så fald fx bøger om litteratur som faglitteratur. Det giver sikkert god mening i det Wivelske univers, men ikke helt i mit.

Noget andet er det, som Wivel siger om Leine og Romer, men også her glemmer han, at romaner som disse netop er muliggjorte af teoretiske HUMANISTISKE bølger og om muligt "faglitterære" bøger, fx om det man kalder autofiktion i Frankrig. Autofiktionen har fra sin spæde begyndelse med bl.a. Serge Doubrovsky i spidsen, en tendens til netop at krydse mellem litteraturteori og roman. Seneste eksempel i Frankrig er Philippe Forest, som både er litterat og forfatter.

Jeg synes bestemt ikke, at vi kun skal have det, som Wivel nedsættende kalder ekstreme postmoderne bøger, men man skal nok passe på med at dømme dem helt ude ud fra personlige præferencer, idiosynkrasier og et stormende læserflertal i Weekendavisen, eller ud fra Todorovs gammelmandssnak, Todorov, som jeg ellers beundrer meget, og som i øvrigt mere end nogen anden har stået for en dyrkelse af litteraturens form igennem en lang forskerkarriere.

Og det er da for Auricula ikke faglitteraturen, som her trænger til apologier og beskyttelse, men de ekstreme postmoderne bøger, dem som ingen andre end mig og måske Lars Bukdahl gider at læse ; -)

Når Wivel i ovenstående skriver humanistisk, så fornemmer man næsten, hvordan der tales om noget overstået, antikveret "en gammel, humanistisk idé". Humanistisk, BVADR, det smager ikke godt, kan man høre, og hvem har brug for det? Og idé fornemmer man, er her lig med påfund, nykke, indfald, flyvetanke, sofisme. Næh, du, ud med humanismen, den er fuld af fikse ideer.

(og PS var det for øvrigt ikke netop Todorov, der kritiserede dekonstruktionen for manglende humanisme?).

Kommentarer

Anonym sagde…
Det Wivel gør er at indtage en offerpositur (åh, faglitteraturen bliver set ned på) for at kunne SMADRE desto hårdere og desto mere legitimt. Og det er just dette trick den nuværende regering anvendte, da den
fik magten ift. de venstreorienterede. For at kunne legitimere en aldeles u-legitim og ublu magtanvendelse, Meget lidt sympatisk for mig at se.

Populære opslag fra denne blog

Ensom omgang. Om mandemørket og dårlig søvn

  For nogle år siden oplevede jeg en periode i mit liv, hvor jeg havde svært ved at falde i søvn. Nok havde jeg travlt, men jeg havde åbenbart svært ved at indrømme overfor mig selv, at mine søvnproblemer havde noget med mig at gøre; hverken mit arbejde eller mit liv som sådan. Det var mere som at være fanget i en ond cirkelslutning, hvor jeg tænkte, at søvnproblemerne skyldtes søvnproblemerne. Jeg blev ganske simpelt stresset af ikke at kunne falde i søvn. Jeg tænkte på, hvor skidt det måtte være for mit helbred. Hvor mange år det formentlig kostede af mit liv osv. Jeg kunne ikke pege på bestemte årsager, men jeg kunne konstatere, at der ofte gik flere dage, hvor jeg kun fik sovet et par timer eller mindre om natten. Jeg forsøgte mig med forskellige tiltag: Meditation, phernagan, sovepiller, små doser af cipramil m.m. Men problemet med især det første, som muligvis havde den bedste virkning, er jo, at du bevarer et fokus på det, der gerne skulle fungere af sig selv. Det er ikke me...

I Norge bor der andet end trolde

På sin blog spørger Lars (Bukdahl) undertegnede, om jeg er enig med Harbsmeiers diagnose af dansk litteratur, som jeg citerede fra i går, hvori det bl.a. hedder: "Litteraturen i Danmark har længe levet en beskyttet tilværelse i det litterære reservat. I en offentlighed, hvor meninger af snart sagt hver en slags efterlyses, så længe de er markante og korte nok, har skønlitteraturen det vanskeligt. Det, der måske kunne synes at være en styrkelse af litteraturen, med lanceringen af særlige bogtillæg i danske dagblade, er i virkeligheden et udtryk for det modsatte: Nemlig at litteraturen ikke har nogen rolle at spille i den brede samfundsdebat. Den opererer i sit eget lukkede rum – uafhængig af de politiske og samfundsmæssige diskussioner omkring den. Inden for et afgrænset felt kan litteraturen diskuteres med ligesindede og med sig selv, uden at forstyrre og uden at blive forstyrret af uvedkommendes indblanding." Til Lars vi jeg svare både ja og nej. Som Harbsmeier tror jeg bes...

Jeg læser Monte Lema

Jeg læser Pablos Monte Lema , naturligvis læser jeg Monte Lema , det er en af baggrundene bag "nytårsfortsættet" på denne blog, eller hvad man nu skal kalde det. Inspirationen. Den STORE litteratyr, rørt til benet, som jeg også snart er ved at være træt af, og som heldigvis snart slutter. Jeg læste bogen første gang mellem jul og nytår og blev slået helt omkuld. Måske først og fremmest pga. identificeringen med jeget, der jo havde læst og var fascineret af alle de samme forfattere som jeg, dvs. Houellebecq, Espedal, Knausgård. Dertil kommer de fantastiske afsnit om højskoleguruen Kenneth Sørensen. Dansk litteraturs nye helt. Jeg læser anmeldelser af Monte Lema og bider mærke i, at både Lilian og Mikkel Zangenberg fremhæver linjerne: »Jeg/ ved ikke, hvem der er den største taber./ Det er lige så afmægtigt ikke at være/ i stand til at elske som at være den,/ hvis kærlighed ikke er gengældt«. Og med god grund. De er ganske enkelt fremragende, nogle af de bedste linjer, jeg...