mandag den 26. marts 2012

Jeg læser Yarden

...og tænker, at det er besynderligt, hvorfor Kristian Lundberg er en slags forfatternes forfatter i Norge (og har inspireret bl.a. Geir Gulliksen og Tomas Espedal), men stadigvæk er forbløffende ukendt i DK.

Yarden er en selvbiografisk fortælling om Lundbergs tid som timearbejder blandt samfundets, socialt og økonomisk set, laveste lag. Pga. gæld må Lundberg, til trods for sin forholdsvis stabile succes som forfatter, tage et job på "Yarden", der er et område i Malmø, hvor importbiler parkeres før videre transport. Gennem tiden på Yarden føres man så gennem erindringen tilbage til Lundbergs opvækst med en psykisk syg mor og en fraværende far, ungdomstiden med alkohol og stoffer, men man hører også om hans mere voksne og nutidige liv som forfatter, der dog til trods for anerkendelsen ikke giver de store penge. Forfatteren er fortsat inde i det svenske arbejedsformidlingssystem. Som det skildres så paradoksalt et sted i romanen:


"Samme dag som Dagens Nyheter hade en större recension av en af mina prosaböcker satt jag på arbetsförmedlingen och forsökte tigga mig till en utbildning som busschaufför
- Du förstår vel att vi inte kan kosta på dig en sådan utbildning.
- Varför inte?
- Du har ju ingen tidigare erfarenhet.
- Men hur skall jag få det då?
- Du kan bekosta ett eget körkort.
- Jag har inte råd.
- Inte vi heller."

Forfatteren ender med at få et kursus i at skrive CV, som han efter sit eget ironiske udsagn får stor glæde af, da han hjælper flere af arbejdskammeraterne på Yarden med at få skrevet et sådant - til trods for at deres chancer for at skifte arbejdsplads er lig nul (og til trods for at flere af dem faktisk allerede har en uddannelse, men fra andre lande end Sverige).

Lundberg er en usædvanlig og alsidig forfatter. Mestendels skriver han digte, ofte selvbiografiske med et kristent islæt. Han har desuden udgivet Malmø-krimierne. Han skriver stort set altid med udgangspunkt i Malmø, hvor han fortsat bor. I sin tid var han en del af Malmöligan, der var inspirerede af bl.a. Michael Strunge, og som fx talte forfatter og filminstruktør Lukas Moodyson. Yarden er blevet såkaldt "kurslitteratur" hos Arbetsmiljöverket i Sverige.2 kommentarer:

Martin Glaz Serup sagde ...

Hvad er 'kurslitteratur'?

Anonym sagde ...

Kursuslitteratur. Litteratur i forbindelse med et kursus.