fredag den 15. juni 2012

Ringgaard: Stoleleg. Jørgen Leths verdener

Jeg vil gerne gøre lidt reklame for min kollega Dan Ringgaards nye bog om Jørgen Leth: Stoleleg. Jørgen Leths verdener. Ringgaard har igennem en periode fulgt Leth rundt omkring i verden, og det er der kommet denne bog ud af, der i mine øjne klart er det bedste, der nogensinde er skrevet om Leth, og desuden den første samlede præsentation af Leths ouvre, hvor det hele er med: bøgerne, filmene, journalistikken og livet.

Dertil kommer, at Ringgaard er en fremragende og original formidler af sit stof. På essayistisk vis lykkes det Ringgaard at præsentere og sammenfatte centrale temaer og former på tværs af livsværket. Igennem bogens mange korte essays, som på sin vis hver især fungerer på autonome præmisser, men som alligevel har møderne med Leth som ledetråd, når Ringgaards læsninger dybere og dybere ind i livsværkets nerve. Efterhånden som man læser sig frem i bogen, bliver man langsomt klogere på gesamtkunstwerket Leth i sin helhed, ikke mindst forbindelsen mellem liv og værk, og man bliver desuden klogere på, hvorfor Ringgaards fremgangsmåde faktisk er en nødvendighed i forhold til at skrive en bog som denne.

Tillykke til Leth med de 75 år og tillykke til Dan for at have forfattet en dybt original, forskningsformidlende bog som denne.


Ingen kommentarer: