fredag den 2. december 2011

Knausgårds kamp med døden

"Døden har aldrig slået nogen rigtige forfattere ihjel. De lever af den." Citat fra Poul Behrendts fremragende kronik om Karl Ove Knausgårds Min kamp i Politiken.

Kan man ikke få nok af essays i forlængelse af Min kamp, kan man jo gå videre til Eivind Tjønnelands tekst fra Morgenbladet, hvor han beskriver Min kamp som en "interaktiv realityroman". Jeg har svært ved at finde ud af, om Tjønneland er fascineret af Knausgård, og hvis han er det, hvorfor så denne lidt nedladende tone? Hvad er det, han har i klemme, og som ikke rigtigt kan komme ud?

Under alle omstændigheder ligger Tjønnelands fjernlæsende og filosofiske tilgang langt væk fra Behrendts. Kun den sidstnævntes kronik påviser således, hvorfor det også er stor litteratur.

2 kommentarer:

Ole Mortensen sagde ...

Hej Stefan

Din blog er jo en sand guldgrube af Knausgård-relaterede links. Tak for det! Jeg sidder med det norske bind 5 lige nu, og i beskrivelsen af skriveakademiet og de forskellige forfatteraspiranter, nævnes de kun ved fornavn. Ved du, om der er nogle af disse forfattere, som er etablerede forfattere i dag? Det kunne jo være interessant at se nærmere på deres æuvre og sammenligne med Knausgårds beskrivelse af dem og deres tekster.

Stefan K sagde ...

Kære Ole, jeg ved det desværren ikke. Men tak for din kommentar.

Bedste hilsener
Stefan