torsdag den 3. februar 2011

En person sagsøger sin forfatter

Norske Morgenbladet havde en længere artikel om sagen mellem Thomas Strøbech og Helge Bille. Den er noget mere saglig og mere skeptisk overfor, hvad der er fiktion, performance og virkelighed, end hvad den danske presse indtil videre har leveret. Den danske presse leverer mestendels medløb (måske fordi den ikke ved, hvad der er op og ned, måske fordi skuespillet er forbundet med æstetisk nydelse, trods alt?), fx Informations reportage med de noget opstillede billeder af bl.a. den frustrerede Strøbech og de mange velvalgte citater fra de implicerede parter. Hvis sagen får konsekvenser, er det mest interessante, synes jeg ikke, sagens udfald, men mere, at en fiktionaliseret performance har en evne til at påvirke vores virkelighed. Det er jo en præstation i sig selv. Morgenbladets artikel kan desværre ikke læses i andet end en papirversion. Men i denne står der bl.a.:

"Han (Helge Bille) forteller at de aldri har vært venner, noe også Strøbech senere skal komme til å bekrefte. Hvor utrolig det enn kan høres ut, har de ifølge dem begge tiltalt hverandre med "De", ikke "du", på alle sine turer sammen."

Hvis det er sandt, kunne jeg godt tænke mig at vide, om Claus Beck-Nielsen også tiltaler Strøbech med et "De", når han som på billedet hænger på dennes ryg på en lidt mere fredelig og demokratisk strandtur.

"Vil De bære mig, kære Rasmussen, øh Strøbech, øh Thomas, øh hvad du.. De end hedder."


2 kommentarer:

Dennis sagde ...

det foto er jo i det sammehæng vildt skægt.

li ma sagde ...

Det foto er komplet mindblow. Hvor er det fundet henne?