tirsdag den 26. januar 2010

Imens de små bekriger de små

Der er gang i debatten på Mads Eslunds blog, og det er jo sådan set fin nok. Jeg er fuldstændig med på, at anmeldelser og kriterier for anmeldelse altid bør stå til diskussion, og noget af det fine i den forbindelse er, at Senturas anmeldelser er frit tilgængelige på nettet. Det er nemt at linke fra anmeldelse til blog, fra forfatterhjemmesider til uddrag fra teksten osv. Men jeg forstår simpelthen ikke, hvordan Mads Eslund og Forlaget Anblik kan blive så fornærmede over en anmeldelse som denne her. Nu truer de så med aldrig at sende bøger til Sentura igen.

For det første er det en temmelig overdreven reaktion, dels på baggrund af at anmeldelsen er mindst ligeså god som så mange andre, dels - og det er endnu vigtigere - på baggrund af Senturas historie. Sentura er et frivilligt foretagende, som forsøger at følge med i ny dansk litteratur - det er mere, end man kan sige om de fleste dagblade herhjemme. Sentura har i en tid, hvor mange små udgivelser bliver syltet, forsøgt at anmelde det meste. Selvfølgelig altid ud fra hvilke ønsker og lyster anmelderne måtte have. Alt dette undtager selvsagt ikke Sentura for kritik, slet ikke, men jeg undrer mig stadig. Jeg mener, at Anblik skal være glade for, at anmeldelsen overhovedet findes.

For det andet: Hvorfor i himlens navn angribe sitet på den måde? Jeg mener, at det er et desperat vildskud. Hvorfor ikke gå efter andre, måske dårlige, anmeldelser på steder, som burde borge for kvalitet? Eller gå efter de steder, hvor man slet ikke bliver anmeldt? Måske tør man ikke? Måske sidder der venner eller kolleger, der anmelder netop dér? Eller anmeldere med større kulturel kapital end dem på Sentura?

I den efterfølgende diskussion har flere debattører gjort dette, men det ændrer jo ikke udgangspunktet: Sentura som prygelknabe.


2 kommentarer:

Lars sagde ...

Jamen der bliver da også kommenteret på anmeldelser fra en række andre stedet, den pågældende anmeldelse triggerede vel bare diskussionen, og at anblik ikke sender gratis eksemplarer til sentura er ikke en trussel, men en simpel vurdering af hvor vi synes vi får synliggjort votes bøger bedst over for flest. vi sender kun ca 20 ex Per udgivelse pga sparsomme ressourcer, så vi vurderer hele tiden hvor det er bedst for os at sende hen (vi sender fx heller ikke til Jyllandsposten Per automatik).

Stefan K sagde ...

Hej Lars, tak for kommentaren. Jeg synes bestemt også, at dine kommentarer på Mads' blog var mere relevante og interessante end udfaldet mod TCM og Sentura, som jeg stadig mener er ude af proportioner. Og du skal jo også vide, at grundlæggende har jeg masser af sympati med et forlag som Anblik. Det er ikke det.

Forskellen mellem Sentura og JP er så vel, at hvis Sentura får tilsendt en bog, så er det fordi de selv spørger efter den, og fordi der er en anmelder, som gerne vil anmelde den. Det er lidt noget andet, synes jeg. Jeg kender jo selv alt til at sende bøger til avisredaktionernes skraldespand. Med de bøger, man som akademiker laver, er der endnu mindre garanti for en anmeldelse i dagbladene. Min bog om Højholt er blevet anmeldt i 3 aviser indtil videre, og det er jeg taknemmelig for, også selvom det har været nogle ualmindelige dårlige anmeldelser, altså dårlige i betydningen sjuskede.

Bedste hilsener
Stefan