onsdag den 27. juni 2007

Lidt udokumenteret statistik

Jeg bladrede lige litteratursidens liste over danske debutanter igennem inden for de seneste 7 år. Den her ikke helt komplet, men pyt nu med det. Herunder søgte jeg på ordet "digte" for at danne mig et overblik over digtdebutanter. Hvis der er en tendens, så handler den om, at der er opstået en række nye små forlag som Eksperimental, Frother, Undr og Facet. Det er mestendels dem, der står for debutanter i dansk lyrik, men i reglen forfattere man ikke hører så meget om, og som oftest ikke bliver anmeldt. Hos Eksperimental skal man selv finansiere sin bog.

Tager man de etablerede forlag (Borgen, Gyldendal, Samleren, Lindhardt og Ringhof) og kigger nærmere på, hvor mange lyrik-debutanter de har, så varierer det en smule, men et sted mellem 2 og 5 lyrik-debutanter om året.

Men apropos den udmeldte krise fra Bendik Wold, bogredaktør på det norske avis Klassekampen, siger disse tal så noget om, hvordan det står til med ny dansk lyrik?

Desværre er mit statistiske materiale en smule udokumenteret og unøjagtigt, hvorimod det kunne være spændende at se, hvor mange lyrikudgivelser de etablerede forlag udsender hvert år, fx en liste for de seneste 15-20 år. Og alligevel: Selvom tallet skulle være faldende, så siger det jo intet om kvaliteten. Hvilken statistik skal man derfor hænge sine gisninger op på?

1 kommentar:

Brian Storm sagde ...

Det ville helt klart være interessant med en statistik for 15-20 år. jeg har ofte tænkt på, om det er reelt, at der udgives færre nye digtere (og andre forfattere) end tidligere, som det så ofte siges.

Måske er der blot flere digtere i dag, som ønsker at blive udgivet, hvor mange før i tiden beholdt digtene i skrivebordsskuffen (alt det her gøjl med det individualistiske samfund - und zo weiter). Hvis det er sandt, er der også flere der vil brokke sig over situationen og bringe dabtten til torvs - måske uden hold i virkeligheden?

Jeg ved det ikke - men det kunne være interessant at se.