onsdag den 8. februar 2012

Digital hukommelse

Jeg tænker over, hvad det digitale billede gør ved vores hukommelse. Hvad der sker, når billederne ikke længere falmer, når de bevarer deres kontrast og skarphed. Naturligvis ændrer fortiden sig ikke, men det gør vores erindring om den. Måske er problemet, at den ikke længere er fortidig. Billederne forbliver intakte, som om de var taget i går. Den fysiske mangel på tidens tand giver os andre forudsætninger for at sætte os ind i det forgangne. Man frygter naturligvis, at det bliver vanskeligere. At der ligesom er en uudgrundelig grænse mellem det digitale billede og det billede, der bærer præg af tidens tand. Som om fortiden før dette bliver skyllet bort og forsvinder i en glemsel, der ikke kommer for en dag. Jeg ved det ikke. Måske er man blot ved at blive gammel og måske vil teknologien fortsætte med at udvikle sig sådan, at tiden trods alt sætter sine spor. I går er alligevel ikke i dag. Ved vi det godt? Kan vi klare det?

2 kommentarer:

Per-Olof Johansson sagde ...

Man kan have den tro, at tidens tand ikke indhenter det digitale billede - det kommer nu an på så mange ting. Et billede gemt i jpg-format kan ved gentagne åbninger ændre sig katastrofalt - bare et eksempel. I starten af farvefoto-tiden var vi jo ret fortrøstningsfulde mht til bevaringen - intil vi pludselig ser dem hurtigere forældede end vore bedsteforældres sort-hvide atelier-billeder.. Teoretisk set holder de digitale billeder sig - hvis jeg har aparatur til at se dem - og strøm. Jeg siger bare: Tro ikke for meget på det. Måske skulle vi hellere arbejde lidt mere med tusch igen...

Birthe sagde ...

Jeg kan sagtens se din pointe, Stefan. Jeg har for nyligt gjort et stort nummer ud af at digitalisere alle mine gamle billeder. Jeg har fået lavet foto scanning af alt, hvad jeg kunne finde i gamle gemmer, og det er mest til ære for mine børn og børnebørn. Hvis jeg kunne, ville jeg elske at kunne se på gamle fotografier af slægten - se hvordan samme træk går igen og få en forståelse af, hvor man kommer fra osv. Men selvfølgelig skal man også huske på, at et billede ikke nødvendigvis fortæller hele sandheden. Der findes for eksempel mange digitale billeder af mig, som jeg nødigt vil huskes på.