mandag den 12. september 2011

Sker der noget i dansk litteratur?

Måske er det bare mig - sandsynligheden er stor - men sker der ikke forbavsende lidt i dansk litteratur for tiden? Måske holder forlagene på skønlitteraturen? Måske venter der en tsunami af gode bøger lige inden bogmessen i Forum, hvor al god litteratur alligevel drukner? Måske holder vi alle vejret, indtil Karl Ove Knausgård udgiver bind seks af Min kamp? Selv sidder jeg nok engang tilbage med min gode ven Philip Roth. En ældre bog: Forfatterspire. Måske er det valget? Vi venter i spænding. Et systemskifte på vej?

5 kommentarer:

Martin Glaz Serup sagde ...

Hej Litteratyr,

Ja, det er nok dig - se alene Gyldendals program over unge debutanter der lige er udkommet eller udkommer - er det 4-5-6-stykker? Og nye bøger af Thomas Boberg, Adda Djørup, Pablo Llambias blandt andet - men det er måske ikke det du mener? Jeg tænker egentlig også: sker der noget i Knausgård (som der ikke hele tiden er sket i Knausgård)? Hvorfor glæder du dig til næste bind? Selv læste jeg i øvrigt i går Jesper Wung-Sungs ungdomsroman KOPIERNE fra sidste år - den er ret god, synes jeg, har du læst den?

Alt godt,
Martin

Lasse Winther Jensen sagde ...

Den næste Knausgård bliver virkelig interessant. Endelig kommer det til at handle om receptionen og sammensmeltningen af værk og samtid. Om alle de der fantastiske middelmådige betragtninger om kunsten og værket. Jeg kan ikke se, hvordan 6'eren kan blive andet end en triumf. Specielt efter det hele er gået hastigt ned af bakke, jo længere tilbage i tiden erindringerne er blevet hentet fra. 2'eren, der er den, der ligger tættest på nutiden, er virkelig på alle måder er et hovedværk. 5'eren var nærmest absurd middelmådig og ligegyldig.
Men hvornår sker der noget i Danmark med samme ambitionsniveau som eg. Knausgård? Eller Daniel Sjölin? Eller Abo Rasul? Eller Gaute Heivoll?
Bare en eller anden. Hvorfor laver Hans Otto Jørgensen ikke et eller andet virkelig ambitiøst (som ikke er at udgive en masse små romaner iden for kort tid). Et eller andet megalomant.

Lasse

Stefan K sagde ...

Hej Martin og Lasse, tak for jeres kommentarer.

Til Martin: Tak for dine tips. Det var egentlige sådanne, jeg var ude efter ;- )

Mht. Knausgård så er jeg (også) ramt ja. Af flere grunde, ikke kun de højpandede litterære, men også fordi det er et interessant fænomen, dvs. både i forhold til min forskning og mit liv ; - )

Adda Djørup sætter jeg især stor pris på. Hendes bog glæder jeg mig meget til. Ligesom jeg naturligvis er fan af både Boberg og Pablo.

Til Lasse: Dejligt med din entusiasme. Jeg har jo tidligere fået røven på komedie ved at hævde, at norsk litteratur er et hestehoved foran den danske, især hvad angår romaner. Men lad nu det ligge for en stund.

Egentlig efterlyste jeg bare et eller andet, efter at have bladret lidt rundt på forskellige sites, deriblandt Gyldendals.

Anonym sagde ...

Knausgårds projekt er crowdsurfing på læserne. Mærk hvor tung jeg er! (Tyngde = ambition, wink wink).

Stefan K sagde ...

Tjah. Det var egentlig min kæreste og kone, der er kommet med den bedste forklaring på, hvorfor Knausgård er interessant at læse, eller måske rettere, hvorfor han er blevet så populær. Han får dig til at overveje dine egne relationer til din far, mor, bror, venner, kærester osv. Det er præcis det, som bøgerne gør ved een. De giver os en anledning til disse overvejelser. Dermed også være sagt, at bøgerne giver os anledning til at overveje vores forhold til os selv. Tjek min seneste post på bloggen. Her forsøger jeg, at skrive om disse refleksioner.