søndag den 16. september 2007

De verbale pupillers succes

Det var ikke fordi jeg ligefrem overrendte litteraturfestivalen Verbale Pupiller, men jeg nåede da at være lidt med lørdag aften og søndag eftermiddag. En fantastisk stemning var der helt bestemt og havde jeg ikke familie og sager, ville jeg klart hænge ud hele weekenden. Hvad Spot-festivalen er for dansk musik i Århus, kan man kun håbe at Verbale Pupiller kan blive for poesien. Takket være den allestedsnærværende Mathias Kokholm og bande-medlemmerne Mads Mygind, Christoffer Ugilt Jensen kunne man opleve litteraturen på vrangen i Århus. Små forlag, små bøger og stor, stor kunst. Det eneste man kan håbe på er, at arrangørerne får penge til at gøre det igen næste år, og hvis Århus kommune mener det alvorligt med deres litteraturpolitik, så har de da alle chancer her. Så let røven....

Skal man evaluere lidt, kunne man sige, at det var en succes at lade festivalen være skandinavisk, ikke mindst set ud fra det perspektiv at der langsomt er ved at vokse en ny nordisk offentlighed frem, især via tidsskrifter og blogs på nettet. Så en udbygning af dette samarbejde vil kun styrke festivalen. Man kunne måske ønske sig lidt mere sammenhæng / dialog mellem rap-musikken og lyrikken, fx ved en kritisk dialog, sådan at rapmusikken ikke bare er dem der står for festen og lyrikken for al det hemmelige ude i VIP-rummet. Det er klart, at når man satser på ung og ny lyrik, så skal man da have rapperne med, men de skal også med ind der, hvor de betragtes som litteratur og lyrikken ud der, hvor den er med til festen. Desuden kunne man måske ønske sig lidt mere struktur på Kritiker-salonen, fx ved at een vidste at vedkommende skulle lægge ud med et oplæg eller lign.

Men sådanne betragtninger ændrer ikke på den ubetingede succes, som festivalen har været. Tillykke og vi ses forhåbentlig igen næste år.

2 kommentarer:

Mathias Kokholm sagde ...

Gode Stefan

Du var der, det var godt. Og dejligt du syntes om projektet, som klart skal spidses til og leve videre til næste år.

Det har virkelig været en fornøjelse og en kæmpe udfordring, men i modsætning til mange af de andre ting vi laver lever dette videre, dels på blogs, i dagbladene og ikke mindst vores bogobjekt. Hermed slipper man for det tomrum der oftest opstår efter intense ting som Verbale Pupiller. Derfor er vi også allerede i gang med tankerne om arrangementet til næste år. Drager til Audiatur i næste weekend og søger inspiration. Du indbydes i løbet af efteråret til et VP redaktionsmøde.

Det bliver spændende at se hvad der sker mht opbakningen fra kommunen. De kan sgu ikke overse det her. Og ja, det kunne være great om VP kunne blive en art Spot for lyrikken. Men dog ser det igen ud til at litteraturen ikke får en stemme i den lokale kulturhandlingsplan, skønt der var lagt op til at litteraturen kunne blive nyt indsatsområde. Der lå en køreplan klar til et overkommeligt stykke arbejde, det var bare at gå i gang. Færdig med at lægge alt for mange kræfter i lokal kulturpolitik.

Men hvad gør det når man en torsdag nat i skolegade kan høre en flok poeter, litterater, studerende og faste barfolk på Casinobar skråle

"Vi de vilde pupiller med meget smalle bøger, alt hvad vi visker og siger må i høre...

Vilde Pupiller

Verbale Pupiller"

M

eslund sagde ...

ha ha, havde helt glemt den sang. det var en forrygende nat!