tirsdag den 9. oktober 2007
Hvor er hovedstolen begravet? Efterlysning?
Alle kender til Per Højholts udsagn om, at man som forfatter ikke må tage af hovedstolen, men hvem ved, hvor udsagnet reelt kommer fra? Selvom jeg efterhånden har endevendt en hel del af dennes tekster, herunder også en del interviews, er det ikke lykkedes mig at finde STEDET, hvor det optræder. I et portrætinterview som Morten Sabroe laver med Pia Juul fra 1993, bruger Juul citatet, men naturligvis uden henvisning. Jeg har endda kontaktet min gode kollega, Carsten Madsen, der har skrevet doktorafhandling om Højholt, og han ved det desværre heller ikke.
Sådanne udsagn fra Højholts side, der lever sit helt eget liv og vandrer fra mund til mund, findes der naturligvis en del af, men dette er nu alligevel af særlig interesse, fordi det får så stor betydning for dansk litteratur efter Hesselholdts bog Hovedstolen i 1998.
Er der nogen, der ved noget?
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
6 kommentarer:
– og hvordan ved man, når man støder ind i citatet for vist nok første gang, at det er første gang... jeg har prøvet at google det og man kan jo sige, at det ikke er et citat, der vandrer, meningen er klar, heldigvis (eller desværre?).
Det her er simpelt hen for interessant. Jeg ved at jeg hørte om Hovedstolen og Højholt fra Søren Ulrik Thomsen engang ... Men nu vil jeg se om ikke jeg kan finde ud af hvordan det er kommet i omløb. For tiden er jeg mest optaget af, at det er noget sludder. Hvordan kan man definere/udskille hovedstolen når det gælder en person? Skulle det være barndommen? "Det private" ? - og hvad er så lige det .. etc.
Nå, men nu vil jeg så hellere interessere mig for om Højholt overhovedet har sagt det ...
Mvh Pia Juul
Tak for hilsnen til gæssene. Jeg har talt m SUT, men det har du vist også? Så der ender sporet ... Eller det spor jeg selv kan følge i al fald.
Mvh Pia
vil du ikke lige maile til mig?
piajuul[snabela]mail.dk
Hej Stefan.I næste nummer af Synsvinkler, dvs. nr 36, som udkommer på danskstudiet, SDU, Odense, tror jeg faktisk, vi har svaret. Vi har et optryk af et brev fra Højholt selv, hvor han skriver, hvor han mener, det kommer fra. Det er første gang sagt i radioen og siden brugte han det i Stenvaskeriet. Og så var det noget med hans svigermor.... Mange hilsner fra Susanne
Det udsagn, om det nogensinde er blevet sagt eller ej, har forhindret rigtig mange historier i at blive fortalt. Tror jeg. Det er et romandræber-citat.
Send en kommentar